Schulden
In dit kenniscentrum kun je alles te weten komen over schulden en hoe je daarmee om kan gaan.
Informatie
We delen al onze kennis omtrent schulden, armoede en verslaving, met je.
Advies
Omdat we je verder willen helpen, proberen we je zo goed mogelijk te adviseren.
Inzicht
We helpen je om beter te snappen hoe de dingen omtrent schulden, armoede en verslaving in elkaar zitten.
Onderwerpen
Wanneer spreken we over schulden
We hebben allemaal wel eens een rekening die langer blijft liggen. Of een hoge creditcard-afrekening die we eigenlijk niet kunnen betalen. Uitgaven aanpassen of spaargeld overboeken is vaak de oplossing. Maar wat als de onbetaalde rekeningen zich opstapelen?
Schulden zijn openstaande bedragen die je nog moet betalen. Er zijn veel soorten schulden, zoals geld dat je geleend hebt van een vriend,, een studieschuld, het achteraf betalen van je bestelde kleren, een laptop kopen op afbetaling, rood staan op je bankrekening, het te laat betalen van een verkeersboete, of het hebben van een hypotheek.
Wanneer zijn schulden een probleem?
Niet alle soorten schulden zijn een probleem. Schulden worden pas problematisch als je je betalingsafspraken met je schuldeisers niet meer kunt nakomen. Op dat moment ontstaan er betalingsachterstanden. Het gevaar van betalingsachterstanden is dat als je niet oplet een kleine schuld heel erg snel kan oplopen. Wie eenmaal flinke schulden heeft, is vaak jarenlang aan het afbetalen.
Soms lijkt het een goede oplossing om bijvoorbeeld een lening af te sluiten. Maar uiteindelijk maakt dit het probleem groter. Een huishouden heeft officieel financiële problemen als het niet alle rekeningen meer kan betalen. Maar ook als u het gevoel heeft dat u de situatie niet meer zelf op kunt lossen, heeft u een financieel probleem.
Het wordt een probleem als:
- je langere tijd niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen
- er meerdere betalingsachterstanden zijn
- de betalingsachterstand van de vaste lasten (zoals huur, energie of verzekeringen) meer is dan 2 maanden
- er geen eigen geld is om de schuld mee te kunnen aflossen
- je niet weet hoe je zonder hulp aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen of hoe je je leningen zou moeten afbetalen.
Hoe kan je schulden krijgen?
- Door meer geld uit te geven dan dat je hebt. Als je geen zicht hebt op je inkomsten en uitgaven dan kan het zijn dat je meer geld uitgeeft dan dat erin komt. Dit betekent dat je aan het einde van de maand in de min uitkomt.
- Doordat er dingen veranderen in je leven, je verliest bijvoorbeeld je baan, of je kunt tijdelijk niet werken. Dan heb je minder inkomsten.
- Door onvoorziene kosten, je laptop gaat stuk, je mobiel gaat kapot of je hebt een boete gekregen voor rijden door roodlicht.
- Door het niet op tijd stopzetten van je toeslagen of studentenreisproduct.
Herkenbaar? Het is belangrijk dat u deze problemen niet negeert of oplost op een manier die u niet verder helpt. Hoe sneller u ermee aan de slag gaat, hoe eerder u de schulden kunt aflossen.
Bronnen:
http://www.moneyways.nl/schulden/
https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/alles-over-schulden/wat-zijn-schulden/
Preventie van schulden
Schuldpreventie in Nederland is het voorkomen dat er financiële problemen ontstaan door van tevoren in actie te komen. Preventie kan ook worden ingezet om grotere financiële problemen of herhaling te voorkomen. Op het moment dat je merkt dat je al een paar maanden niet meer goed kunt rondkomen is het goed om te kijken wat je je aan je financiële positie kan doen, zodat het wel weer gaat lukken.
Het is dus een mix van maatregelen en activiteiten die erop gericht zijn mensen financieel vaardig te maken en ervoor te zorgen dat zij zich zó gedragen dat zij hun financiën op orde houden.
We leren kinderen en jongeren wat schulden zijn en hoe makkelijk ze kunnen ontstaan. We waarschuwen hen en geven handvatten hoe zij gezonde keuzes kunnen maken.
Daarnaast werken ook allerlei verschillende partijen met elkaar samen. De gemeente werkt veel samen met organisaties die snel betalingsachterstanden opmerken, zoals woningcorporaties, energiebedrijven en zorgverzekeringen. Op deze manier kunnen mensen met betalingsachterstanden snel hulp aangeboden worden.
Toch is het nog steeds enorm belangrijk dat mensen zélf aan de bel trekken wanneer er problemen lijken te ontstaan. Als je er niets aan doet is de kans namelijk best groot dat je snel in de problemen kunt komen.
Daarom willen we je een aantal tips geven:
- Praat over je problemen met iemand die je vertrouwt. Dan sta je niet langer alleen.
- Zorg voor overzicht en begin met een huishoudboekje.
- Maak een begroting. Op de website van het Nibud leer je hoe je dat kunt doen.
- Maak spaarpotjes of spaarrekeningen voor speciale doelen. Dan sta je nooit voor verrassingen.
- Open je post! Anders staat straks ‘opeens’ de deurwaarder op de stoep.
- Wees eerlijk. Vraagt iemand je mee voor een vakantie of ander uitje? Zeg gewoon dat je daar nu geen geld voor hebt. En verzin een leuk goedkoper alternatief.
- Je kunt op de website van www.schuldhulpmaatje.nl de test doen hoe je er voor staat. Ook vind je hier tips van www.Moneyfit.nl wat je allemaal al zelf kunt doen om je financiën weer beter in de grip te krijgen.
Mocht je het lastig vinden om zelf oplossingen te vinden voor je situatie, dan kun je altijd vragen of een Schuldhulpmaatje je kan helpen. Dat is kosteloos. Een SchuldhulpMaatje gaat je helpen om er zelfstandig weer bovenop te komen en zal je van alles leren hoe je er ook voor kunt zorgen uit de schulden te blijven. Via de website van Stichting Boot www.bootintwenterand.nl kun je je aanmelden voor hulp.
Daarnaast heeft Twenterand sinds 1 juli 2020 een armoederegisseur: Hanriëtte Drent. Deze medewerker helpt inwoners met allerlei vragen op het gebied van armoede, schulden en financiën. De armoederegisseur maakt onderdeel uit van de nieuwe schuldenaanpak in Twenterand.
Wat doet de armoederegisseur?
U kunt als inwoner van de gemeente Twenterand bij de armoederegisseur terecht met vragen op het gebied van financiën, armoede en schulden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vragen zoals:
- Op welke inkomensvoorzieningen heb ik recht?
- Hoe moet ik deze voorzieningen aanvragen?
- Hoe kan ik mijn schulden oplossen?
- Waar kan ik hulp krijgen bij het op orde krijgen van mijn inkomsten en uitgaven?
De hulp van de armoederegisseur is altijd gratis. Naast inwoners kunnen ook organisaties terecht bij de armoederegisseur met vragen en opmerkingen over armoede en schuldenbestrijding in Twenterand.
De armoederegisseur werkt nauw samen met onder andere de gemeentelijke consulenten, het Meldpunt Schulden, de Stadsbank Oost Nederland, Stichting Boot, Stichting Manna, Stichting Leergeld, Stichting Zorgsaam en Het Scheidingspunt.
Gezamenlijk proberen we iedereen zo goed mogelijk te helpen met vragen op het gebied van financiën, schulden en armoede. Hiermee wil de gemeente Twenterand voorkomen dat financiële problemen uit de hand lopen en iedereen tijdig de juiste weg te wijzen.
Henriëtte Drent
e-mail: hdrent@incluzio.nl
telefoon: 06 – 51129223
Bronnen:
https://www.kennisbundel.nl/rapport/het-belang-van-schuldpreventie-en-vroegsignalering
https://www.nibud.nl/beroepsmatig/schuldpreventie/
Vroegsignalering moet en kan
Signaleren van schulden
De meeste mensen die te maken krijgen met schulden of andere financiële problemen schamen zich enorm en durven daardoor niet aan de bel te trekken voor hulp. Vaak proberen ze het liever nog even zelf voor elkaar te krijgen, waardoor de problemen zich vaak al enorm hebben opgestapeld voordat iemand écht om hulp durft te vragen.
Dit willen we natuurlijk ontzettend graag voorkomen. Want hoe eerder iemand aan de bel durft te trekken hoe eerder zijn problemen verholpen kunnen worden, en hoe eerder we hem of haar verder op weg kunnen helpen naar een gezonde financiële situatie.
Om dit te voorkomen zijn er een aantal opties.
- Preventie. Dat we mensen leren hoe ze hun financiën op orde kunnen houden en waar ze terecht kunnen wanneer er zich onverhoopt toch een probleem voordoet;
- Vroegsignalering door de gemeente. De gemeente Twenterand werkt samen met een aantal bedrijven en organisaties om vroegtijdig betalingsachterstanden en andere signalen van financiële problemen of schulden op te sporen en aan te kunnen pakken;
- Wij kunnen zelf onze oren en ogen openhouden. Want daar waar jij en ik een open oor en hart hebben voor de mensen in onze omgeving, ontstaat er automatisch vroegsignalering.
Maar dan ontstaat automatisch de vraag: Waar moet ik dan op letten?
Speciaal daarvoor hebben we een signalenkaart ontwikkeld (zie afb.)
Eén van de belangrijkste signalen is altijd plotselinge veranderingen in iemands situatie.
Is iemand plotseling zijn baan verloren, is iemand onlangs gescheiden, is de partner onlangs overleden, komt iemand plotseling niet meer naar feestjes of sociale activiteiten, blijven de gordijnen de hele dag gesloten, is er veel ongeopende post, is het huis ineens niet meer zo schoon als het altijd was, is de koelkast nauwelijks gevuld, wil hij of zij ineens geld lenen of is iemand vooral bezig met de korte termijn in plaats van het plannen van vakanties, feestdagen of toekomstplannen? Dan kan dat duiden op een wijziging in de financiële situatie.
Wees wel voorzichtig met het trekken van conclusies. Wanneer iemand geen cadeau bij zich heeft kan dat te maken hebben met het feit dat ze daar geen geld voor hebben, maar dat kan ook te maken hebben met autisme, lichamelijke beperkingen, cultuur, intelligentie, opvoeding, schaamte, verdriet, angst, etc.
Wanneer iemand de hele dag de gordijnen gesloten heeft, of het huis niet meer schoonhoudt, kan dat ook te maken hebben met lichamelijke of psychische problemen, rouw, angst, etc.
Het is dus belangrijk verder te kijken en niet zomaar aan te nemen dat iemand financiële problemen heeft.
Daarom is het van wezenlijk belang het gesprek aan te gaan.
Wel is het ontzettend belangrijk om te onthouden dat het lastig kan zijn om je in de situatie van de ander te verplaatsen. Probeer daarom altijd om niet te oordelen over de situatie van de ander. Wij mensen zijn enorm geneigd om financiële schuld meteen te koppelen aan morele schuld. Met andere woorden: financiële schuld is altijd je eigen schuld. Dit is het laatste waar iemand met financiële problemen op zit te wachten. Houdt dus al je vooroordelen en conclusies even bij je.
Praten over schulden
Het signaleren van armoede is één,
maar het bespreekbaar maken ervan is een tweede …
Oké wellicht maak je je zorgen, en heeft de test of de signalenkaart je erop gewezen dat het goed is om in gesprek te gaan. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ga je het gesprek aan met iemand over zijn of haar financiën. Dit is toch vaak een privékwestie die we niet graag zomaar bespreken met iedereen.
Je voelt je er erg ongemakkelijk bij. Hoe zorg je er nu voor dat je niet bemoeizuchtig overkomt…alsof jij de wijsheid in pacht hebt…
Nou één ding is dan ook uiterst belangrijk.
Ga het gesprek niet aan wanneer jij denkt dat je het beter weet of dat jij wel even aan de persoon zal kunnen vertellen wat hij allemaal fout doet en hoe hij zijn probleem kan oplossen.
Hoe dan wel?
Het bespreekbaar maken van financiële problemen kan ongemakkelijk zijn. We vinden het lastig om over moeilijke onderwerpen te praten met andere mensen. Zeker wanneer die ander daar ook nog eens zelf mee worstelt.
Mensen schamen zich vaak en willen het er liever niet over hebben. Toch is het enorm belangrijk dat je het wel bespreekbaar maakt. De ander komt alleen verder als iemand een keer over dat ongemak heenstapt!
Om je op weg te helpen noemen we hier de twee belangrijke tips:
- Praat vanuit je eigen perspectief. ‘Ik maak me zorgen’ bijvoorbeeld. Of ‘Ik zie dat het niet zo goed met je gaat’.
Mensen voelen zich graag gezien, en op deze manier toon je dit.
- Praat zonder enige veroordeling. Mensen schamen zich voor hun situatie. Waarom? Omdat wij mensen zo snel klaar staan met ons oordeel. Ga je het gesprek met iemand? Probeer dan te allen tijde te voorkomen dat de ander denkt dat je een oordeel zou kunnen hebben. Wat je kunt doen is dat je feitjes benoemt in plaats van dat je zegt wat je denkt. Wat je vindt hou je voor jezelf en wat je ziet kun je delen. Uiteraard wel netjes en gepast.
Een aantal voorbeelden:
‘Ik zie dat je brievenbus behoorlijk vol begint te raken’ in plaats van ‘zo hey, zou je je post niet eens openmaken?’
‘Ik zie dat je geen cadeautje bij je hebt’ in plaats van ‘Wat gek dat je geen cadeau hebt meegenomen’.
Maar ook: ‘je ruikt niet zo fris’ in plaats van ‘ik vind dat je er niet zo schoon uitziet’.
Het is dus belangrijk dat je jouw neutrale waarneming verteld en niet je mening of je oordeel daarover geeft.
Het expliciet benoemen van wat je waarneemt kan best pijnlijk zijn en alsnog een reden zijn voor de ander om zich af te sluiten. Ook in dat geval is jouw waarneming belangrijk: “Ik zie dat je dit lastig vindt. Dat vind ik ook.” “Ik merk dat je het er liever niet over hebt. Wanneer het nodig is, wil ik je graag helpen.”
Uiteraard zijn er nog meer tips en handvatten te geven. Deze hebben we dan ook verwerkt in onze gratis online training. Vraag de training hier gratis aan en vind nog meer tips en praktische tools om het gesprek zo goed en effectief mogelijk aan te gaan.
Bronnen:
file:///C:/Users/marij/OneDrive/Bureaublad/Speak%20Life/Vroeg%20Signaleren%20Twenterand/Bronnen/Tips_Hoe-herken-ik-schulden.pdf
https://www.signalenkaartarmoede.nl/tips-bespreekbaar-maken
Hoe wij ons voelen, heeft invloed op hoe wij denken, wat vanzelfsprekend weer invloed heeft op hoe we ons gedragen.
Mensen die langdurig te maken hebben met financiële problemen ontwikkelen bepaalde gedragspatronen.
Dit heeft alles te maken met een bepaalde ‘overlevingsmodus‘ die geactiveerd wordt bij langdurige stress.
Langdurige financiële problemen vraagt echt wat van het psychische kunnen van mensen. Het is een heel zware belasting voor het hoofd omdat men keer op keer gedwongen wordt om moeilijke beslissingen te nemen. Men wordt gedwongen tot keuzes waarbij ze het één moet opgeven om het ander te krijgen. De hele dag moeilijke keuzes maken is vermoeiend en vreet energie. Doordat mensen uiteindelijk door hun energieniveau heen zijn, is er minder energie over voor andere verantwoordelijkheden zoals werk en kinderen. Dit zou nog wel eens een heel belangrijke reden kunnen zijn waarom armere mensen gemiddeld minder productief zijn en minder ondersteunend opvoeden.
Ook zien we vaak dat financiële problemen leiden tot het gevoel dat iemand weinig controle heeft over belangrijke uitkomsten in zijn leven. Hierdoor wordt het moeilijker om goede beslissingen te nemen, waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan: armoede beperkt het denkvermogen, waardoor het moelijker wordt om goede keuzes te maken, waardoor je situatie nog verder verslechtert.
Meer informatie over dit gedrag vind je in onze gratis online training. Klik hier om je daarvoor aan te melden.
Het leven in financiële problemen heeft grote gevolgen op een gezin. Niet alleen financieel, maar evengoed ook op lichamelijk en geestelijk gebied.
Lichamelijk problemen komen voornamelijk door:
- STRESS!
Langdurige stress heeft negatieve effecten op de gezondheid. - Tekort aan geld voor gezonde voeding of sport.
- Geen geld hebben voor een uitgebreid tandartsbezoek.
- De combinatie van minder gezonde voeding en langdurig aanhoudende stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Naast lichamelijke problemen, kunnen er ook geestelijke problemen ontstaan.
Denk hierbij aan:
- Schaamte. Mensen met financiële problemen schamen zich vaak enorm voor hun situatie. Dit heeft voornamelijk te maken met de mate waarin onze hedendaagse maatschappij succes toeschrijft aan financiën. In onze maatschappij wordt de mate van succesvol zijn, namelijk heel vaak afgemeten aan de mate waarop we financieel succesvol zijn. Als je dus niet financieel succesvol bent, voldoe je dus eigenlijk niet aan de maatstaf voor succes. Er wordt zelfs beweerd dat je dan niet hard genoeg werkt. Dit maakt dat we in onze maatschappij vaak geneigd zijn om financiële problemen af te schuiven op persoonlijk falen. En dit wil natuurlijk niemand! Falen wordt daardoor heel vaak in verband gebracht met schaamte. We schamen ons ervoor dat het ons dus blijkbaar niet lukt om ‘succesvol’ te zijn. Omdat we ons schamen zijn we minder geneigd om hulp te vragen. Onderzoek laat daarbij ook zien dat de gevolgen van schaamte heel vaak negatief zijn. Mensen voelen zich machteloos, waardeloos, en ze ontwikkelen een negatief zelfbeeld en terugtrekkingsgedrag.
Schaamte blijft als er niet over gesproken wordt
- Een negatief zelfbeeld;
- Eenzaamheid;
- Focus op korte termijn;
- Overlevingsmodus.
Als laatste kunnen door bovenstaande geestelijke problemen ook problemen rondom de opvoeding ontstaan.
Wil je meer weten over de effecten (geestelijk of lichamelijk) van armoede. Meld je dan aan voor onze gratis online training.
Als we willen weten hoe financiële problemen tot stand komen, is het allereerst belangrijk te weten dat er zelden één losstaande oorzaak te geven is.
De meeste oorzaken zijn:
- Life Eventes (ingrijpende levensgebeurtenissen die een grote invloed hebben op iemands financiële situatie). Denk hierbij aan echtscheiding, faillissement, ziekte, overlijden van de partner.
- Ook een licht verstandelijke beperking, kan een oorzaak zijn van schulden.
- Evenals werkloosheid of werk dat te weinig betaald wordt om van te kunnen leven;
- Uiteraard kan ook een te groot uitgave patroon (door bijvoorbeeld torenhoge huurprijs van de woning of zorgverzekering) een oorzaak zijn van financiële problemen of schulden.
Zoals gezegd is er vaak sprake van een samenloop van omstandigheden en is er niet één specifieke oorzaak te noemen.
Vooroordelen rondom Armoede en Schulden
Feiten en Fabels
Over armoede en schulden bestaan nog veel misverstanden en vooroordelen in de samenleving. Vooroordelen zorgen ervoor dat mensen met schulden, of mensen die leven in armoede vaak afgewezen, gemeden of buitengesloten worden. Wie schulden heeft, ervaart niet alleen de gevolgen van die schulden zelf, maar ook van deze reacties.
Dit komt omdat veel mensen denken dat mensen met schulden zelf verantwoordelijk zijn voor hun schulden en hun gedrag niet kunnen beheersen. Uitspraken en beelden van ‘Mensen met schulden kunnen niet omgaan met geld’ en ‘Mensen in armoede hebben geen doorzettingsvermogen’ dragen allemaal bij aan een negatieve houding.
“Armoede is een gebrek aan doorzettingsvermogen”
Iedereen moet zelfbeheersing aan de dag leggen en weerstand bieden tegen de dagelijkse verleidingen van de consumptiemaatschappij, maar vooral voor mensen in armoede is het belangrijk om goed te budgetteren. Arme mensen maken vaker gebruik van ‘mentale rekeningen’, een techniek waarbij inkomsten toegewezen worden aan verschillende categorieën van uitgaven (bv. 250 euro voor aankopen in de supermarkt, 50 euro voor kledij, 100 euro voor ontspanning). Ze kunnen hun budgetten nauwkeuriger opstellen omdat ze meer kennen van de exacte bedragen.
Ook andere zelfcontroletechnieken zoals ‘preventieve zelfcontrole’ (zichzelf straffen als men zich niet aan het budget houdt en zichzelf belonen als men onder het budget is gebleven) of ‘dosering’ (plannen om soms wel aan de verleiding toe te geven of vaste winkelpatronen hanteren om zich op lange termijn aan het vooropgestelde budget te kunnen houden) blijken relatief meer te worden gebruikt door mensen in armoede.
“Eigen schuld, dikke bult”
Niemand kiest voor een leven in de problemen. Mensen in armoede zetten zich op allerlei manieren in om uit de problemen te komen. Vaak worden hun inspanningen niet gezien, niet op waarde geschat of verkeerd begrepen. Iemand in armoede gaat leven vanuit een overlevingsmodus. “Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen. Leef dus met de dag.” Omdat er zo hard gewerkt moet worden om deze dag goed en verstandig door te komen, is er geen ruimte voor een maand-, laat staan een jaaroverzicht!
Daarnaast ontstaat armoede niet zomaar. Mensen raken in de problemen door een echtscheiding, het verlies van een partner, werkloosheid, faillissement, ziekte, noem maar op. Niemand kiest ervoor in armoede te leven!
“In Nederland kennen we geen armoede”
Armoede in Nederland heeft inderdaad een andere vorm dan armoede in Malawi of Niger. Toch bestaat er zeker ook armoede in Nederland. Armoede in Nederland wordt als volgt gedefinieerd:
Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.
Van de Nederlandse bevolking zijn er bijna 1 miljoen mensen die aan deze definitie voldoen. Bijna 1 miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens.
“Mensen die schulden hebben zijn dom”
Een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals een echtscheiding, het overlijden van je partner, of het verliezen van je baan, verandert veel in het leven van mensen. Er moet een nieuwe balans gevonden worden. financieel treden er automatisch ook veranderingen op. Mensen met schulden schamen zich vaak voor hun situatie en vragen daardoor niet op tijd om hulp. Hierdoor ontstaat er een soort sneeuwbaleffect waarbij de sneeuwbal een enorme lawine wordt waar je niet meer onderuit komt.
Daarbij is het ook zo dat de stress die met het hebben van schulden gepaard gaat, het nóg lastiger maakt om wijze financiële keuzes te maken.
“Mensen in armoede kunnen geen prioriteiten stellen en geven geld uit aan nutteloze dingen zoals huisdieren”
Onderzoek naar overlevingsstrategieën van mensen met een beperkt inkomen leert dat gezinnen in armoede juist wel prioriteiten stellen. Zo komen hun kinderen steevast op de eerste plaats en schuiven ouders hun eigen behoeften aan de kant om hun kinderen te kunnen geven wat andere kinderen krijgen. Ouders uit arme gezinnen stellen bijvoorbeeld vaak hun eigen medische kosten uit om met hun kinderen naar de dokter te kunnen gaan, ze slaan een of meerdere maaltijden over om hun kinderen drie maaltijden te kunnen voorschotelen, ze kopen tweedehandskleding voor zichzelf en vaker nieuwe kleding voor de kinderen of ze zetten de verwarming af als de kinderen naar school zijn of slapen. Daarnaast is de tweede prioriteit de huur van de woning. Wanneer dit niet betaald wordt heeft dit verregaande consequenties.
Hoe zit dat dan met flatscreens, smartphones en huisdieren?
Vergeleken met de jan-modaal gezinnen geven lage-inkomensgezinnen vaak de helft of minder uit aan een smartphone, een televisietoestel, alcohol of huisdieren. En die flatscreen zorgt er wel voor dat ze toegang krijgen tot belangrijke informatie, dat ze hun kinderen misschien geen dagje naar de dierentuin kunnen bieden, maar wel een filmavond op zaterdagavond kunnen geven. Dikke, oude, TV’s die je alleen nog vind bij de kringloop worden niet meer verzekerd, i.v.m. brandgevaar, en een flatscreen verbruikt aanzienlijk minder energie. Een smartphone geen toegang tot internet. Vaak hebben mensen met een lager inkomen wel een smartphone maar geen pc of laptop. Een smartphone is natuurlijk ook veel praktischer, je neemt het overal mee naartoe, tegenwoordig zijn er veel mobiele hotspots of gratis wifi-punten en de aanschaf is minder duur. Roken en drinken zijn helaas vaak een manier om met problemen om te gaan. En huisdieren doorbreken een deel van het sociale isolement waar mensen in verkeren. Een huisdier geeft onvoorwaardelijke liefde en vriendschap en zorgt voor afleiding. Het oordeelt niet en ze aanvaarden ons zoals we zijn.
En ja, mensen in armoede laten zich ook wel eens vangen door verkeerde of impulsieve aankopen. Net als jij en ik dat doen!
“Mensen met schulden kunnen niet met geld omgaan”
1 op de 5 mensen in Nederland heeft betalingsproblemen. Dit betekent alleen niet dat deze 4 miljoen mensen nooit hebben geleerd om op een ‘goede’ manier met geld om te gaan!
Als we kijken naar de oorzaken waarom deze mensen in de schulden zijn gekomen is dat bij slechts een klein percentage mensen toe te schrijven aan het feit dat ze ‘gewoon niet met geld om kunnen gaan’. De overgrote meerderheid komt in de schulden door werkloosheid, echtscheidingen , tijdelijk niet kunnen werken, het niet op tijd stop zetten van toeslagen, met pensioen gaan, kopen op afbetaling, etc.
“Mensen in armoede kunnen slecht voor zichzelf zorgen, ze zien er dus slordig uit”
Een leven in armoede betekent voor veel mensen dat ze zich minder kunnen verzorgen dan ze zouden willen. Een leven in armoede en een slechtere gezondheid gaan hand in hand, wat soms de indruk wekt dat ze zich niet (willen) verzorgen. Toch doen de meeste van deze mensen er alles aan om niet te laten merken dat ze het niet kunnen. Ze schamen zich en willen liever niet dat anderen aan hen kunnen zien dat ze het moeilijk hebben.
Ze vinden verzorging en gezondheid niet minder belangrijk maar ze zijn minder in staat om gezond te leven.
“Je hoeft niet in armoede te leven als je gewoon gaat werken”
Slechts de helft van alle werkende armen is na een jaar niet meer arm. De afwezigheid van werk heeft dus niet per definitie iets te maken met armoede. Daarnaast kennen we tegenwoordig veel een-ouder-gezinnen terwijl we weten dat het bijna noodzakelijk is om met z’n tweeën heen werken te gaan.
Schuldhulpmaatje
Wat is een SchuldHulpMaatje?
Een SchuldHulpMaatje is de steun en toeverlaat voor mensen die financieel zijn vastgelopen of dat dreigen te raken. Hij/zij kan iemand helpen om nog op tijd het tij te keren bij dreigende schulden, ondersteuning geven tijdens een traject van schuldhulp en ook daarna nog helpen om de financiële huishouding op orde te houden. Het is een vrijwilliger die de cursus van landelijke vereniging SchuldHulpMaatje met goed gevolg heeft doorlopen.
Voor wie is er een SchuldHulpMaatje?
De SchuldHulpMaatjes van Stichting BOOT zijn er voor iedereen, ongeacht identiteit, ras, geloofskeuze of geslacht. Iedereen in de gemeente Twenterand die begeleiding wil hebben kan zich melden bij de coördinator. Alle aanvragen worden vertrouwelijk en kosteloos behandeld.
Kijk voor meer informatie op:
https://bootintwenterand.nl/