De verschillende middelen en hun werking

Al eeuwenlang worden er verschillende middelen gebruikt om onze blik op de werkelijkheid te veranderen. De één doet het om te ontspannen, de ander om onaangename dingen te kunnen vergeten, weer anderen gebruiken middelen vanwege de hallucinerende werking ervan of als ‘sociaal smeermiddel’ waardoor mensen zich beter op hun gemak voelen. Ook zijn er mensen die middelen gebruiken vanwege de euforische ‘kick’ die ze ervan krijgen en anderen gebruiken ze ‘gewoon omdat iedereen het doet’.  

Er zijn middelen die we kunnen roken, er zijn middelen die we kunnen snuiven, er zijn middelen die we kunnen drinken en af en toe kunnen we ook nog wat eten, spuiten of wegslikken. 

Wat ze vrijwel allemaal gemeen hebben is dat de uitwerking ervan ons in eerste instantie een goed gevoel geeft. Als we massaal kotsmisselijk zouden worden van het drinken van één of twee biertjes zouden we er waarschijnlijk al snel mee gestopt zijn. Als we allemaal ziek zouden worden van paddo’s zoals we ziek worden van giftige paddenstoelen, zouden we het niet in ons hoofd halen er nog meer van te kweken. Als we allemaal een psychose zouden krijgen van het roken van een sigaret zou de tabaksindustrie eeuwen geleden al uitgestorven zijn. Maar helaas is dit niet het geval. 
De meesten van ons drinken nog steeds bier, kopen nog steeds energydrinks, en roken nog steeds tabak omdat het ons op korte termijn, en wanneer we het gebruiken met gepaste mate, veel voordelen lijkt op te leveren. 

Hieronder bespreken we een aantal van deze voordelen, maar willen we ook de nadelen ervan benoemen. Omdat de voordelen alleen gelden onder bepaalde omstandigheden, en ze vaak van korte duur zijn. 

We zullen kijken naar  
* Roken (Tabak) 
* Alcohol 
* Energydrinks 
* Cannabis 
* Harddrugs 
GHB 
Speed 
– Ketamine 
XTC 
Cocaïne 
3-MMC 

Wil je snel navigeren naar een bepaald onderwerp? Klik dan op de naam van het middel.

Nicotine

Roken (Nicotine)

In onze omgeving kennen we allemaal wel iemand die sigaretten rookt of gerookt heeft. Het roken van sigaretten is niet verboden. Toch zien we dat het op steeds meer plekken minder gewaardeerd wordt en voor veel (openbare) plaatsen geldt een rookverbod. 
Omdat bewezen is dat roken voor jongeren een negatief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen, is de verkoop aan jongeren onder de 18jaar wel verboden.

De werkzame stof in sigaretten is nicotine en deze valt onder de stimulerende middelen. Al jaren geleden is bewezen dat nicotine slecht is voor onze gezondheid, zowel op de korte als op de lange termijn. Op korte termijn is bijvoorbeeld te merken dat je conditie veel slechter is als je rookt. Op lange termijn loop je bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker. Daarnaast heeft het behoorlijk verslavende werking. De sterkte van de verslavende werking is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. 

Nicotine blijft ongeveer 2-3 uur in je lichaam. Daarna verliest het zijn werking en daalt de nicotinespiegel in het bloed. Omdat dat een gejaagd en vervelend gevoel geeft, ontstaat de behoefte naar een nieuwe dosis nicotine, waardoor opnieuw een sigaret aangestoken wordt. 

Nicotine verhoogt het adrenaline niveau in het bloed. Daardoor verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een soort “kick”. Daarbij verlaagt het het insuline niveau. Insuline speelt een belangrijke rol in de suikerhuishouding. Daardoor ervaren rokers een vermindering van de eetlust. Ook versnelt nicotine de stofwisseling, wordt concentratie erdoor versterkt, verlicht het gevoelens van angst en spanning, en bevordert het de stemming. 

Wist je dat…
Nicotine één van de meest dodelijke landbouw bestrijdingsmiddelen is die er bestaan?
Het is een krachtig zenuwgif die veel soorten insecten laat sterven.

Alcohol

Alcohol (ofwel Ethanol) is een van de oudste en een van de meest gebruikte middelen. Het is een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof, met een zwakke geur, wat een brandend gevoel geeft bij inname. Het wordt altijd gedronken, beïnvloedt ons bewustzijn en leidt tot veranderingen in stemming en gedrag. 

Alcohol

Alcohol ontstaat door vergisting van suikers in vruchten. Door gisting kan een alcoholpercentage van 15% bereikt worden. Daarna sterft de gist. 
Wanneer men een hoger alcoholpercentage wil bereiken (bijv. voor whisky of rum) dan moet de drank na het gisten nog worden gedestilleerd. Hiervoor wordt het gegiste brouwsel verhit totdat de alcohol verdampt. De alcoholrijke damp wordt dan opgevangen en afgekoeld.  

De effecten van alcohol hebben vooral te maken met de hoeveelheid alcohol die men drinkt. 

Bij een kleine hoeveelheid alcohol begint de voorkant van de hersenen wat te verdoven waardoor men wat ontremd raakt. De gebruiker wordt drukker en maakt makkelijker contact met anderen. 

Naarmate men meer blijft drinken neemt ook de ontremmende werking toe. De coördinatie van de spieren en de reactiesnelheid nemen af. Het gezichtsvermogen raakt beperkt; er treedt tunnelvisie op doordat de buitenste delen van de oogzenuwen verdoofd raken. 

Wanneer men door blijft drinken zullen alle effecten steeds sterker optreden. Volwassenen* zullen zich misselijk gaan voelen en hun geheugen werkt zeer slecht. 

Uiteindelijk raken alle zintuigen verdoofd en kan de ademhaling onderdrukt raken. Vanaf dit punt kan de gebruiker een alcoholvergiftiging oplopen of in coma raken. 

*Bewust is gekozen om hier de term ‘volwassenen’ te gebruiken. Bij minderjarigen ligt deze grens namelijk heel anders. Het in ontwikkeling zijnde brein heeft nog geen voorfase van misselijkheid of slaperigheid. Hierdoor lijkt het of jongeren kunnen drinken en drinken waardoor ze er plotseling bij neervallen (comazuipen).  

De ontremmende werking van alcohol wordt over het algemeen als positief ervaren. Toch leidt het bij sommige gebruikers juist dat agressief gedrag. Daarbij is alcohol zeer gevaarlijk in het verkeer omdat het zo’n sterke werking heeft op het reactievermogen van de gebruiker. Ook is alcohol zeer schadelijk voor het lichaam; met name voor de hersenen en de lever. 

De kans op verslaving is bij alcohol sterk aanwezig. Door regelmatig gebruik treedt er al snel tolerantie op; men heeft meer van middel nodig om het gewenste effect te bereiken. 

Wist je dat…
Je dat je door regelmatig alcohol te drinken er sneller tolerantie optreedt?
Dat houdt in dat je steeds meer van het middel nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

energydrinks

Energydrinks

Energydrinks zijn alcoholvrije drankjes met veel cafeïne, vitaminen en oppeppende ingrediënten zoals taurine, ginseng en guarana 
Het drankje is enorm populair onder jonge mensen vanwege de extreem zoete smaak en vanwege het gemak waarmee het te verkrijgen is. Iedere supermarkt heeft tegenwoordig zijn eigen blikjes energydrink die in verhouding goedkoper zijn dan een blikje Coca Cola. 

Energydrink wordt veelal aangeboden in blikjes van ca. 250-330 ml. 

Eén blikje energydrink  heeft een half uur tot anderhalf uur na inname een positief effect op zowel de alertheid, de aandacht als op de reactiesnelheid van de gebruiker. 

Andere positieve effecten zijn o.a. de zoete smaak en het feit dat het de maag, de nieren en de darmen stimuleert. 

Uiteraard zijn er ook enkele negatieve effecten toe te schrijven aan energydrinks. Zo kan men rusteloosheid, slapeloosheid, angst, hoofdpijn, hartkloppingen of duizeligheid ervaren. Bij langer gebruik is er kans op chronisch slaaptekort met een verhoogde kans op depressie en een afname van leer- en geheugenprestaties tot gevolg.  Ook hebben energydrinks een heel vervelende zuurgraad voor je tanden waardoor er sneller tanderosie ontstaat. 

Wist je dat…
Taurine jarenlang verboden is geweest in de EU?
Momenteel wordt het toegestaan vanwege een tekort aan informatie over de gevaren.
in Scandinavië is taurine nog altijd een verboden middel.

Energydrink heeft een verslavende werking. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de mate van tolerantie die het met zich meebrengt; de gebruiker heeft steeds meer van het middel nodig om tot het gewenste effect te komen. 

Geadviseerd wordt dan ook om de drankjes enkel te nuttigen voor een verhoogd energieniveau  wat maakt dat iemand extra alert of actief wordt en het niet te nuttigen omdat het lekker of stoer is. 

Cannabis

Cannabis is een plantaardige drug die van de hennepplant komt. Uit deze plant worden zowel wiet als hasj gehaald. Wiet wordt gehaald uit de gedroogde bladeren en hasj haalt men uit de hars van de plant. Wanneer de gedroogde bladeren of de hars verzameld zijn wordt het verkruimeld, vermengd met tabak en in een joint gerold. Het verkruimelen van de hasj of wiet wordt gedaan met een grinderNaast dat cannabis vaak gerookt wordt kan het ook gegeten worden.   

Drugs

De werkzame stof in zowel hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol), hier wordt je ‘stoned’ of ‘high’ van.

Wist je dat…
‘Stoned zijn’ een beschrijving is van het lome gevoel en lichamelijke ontspanning die iemand ervaart?
‘High zijn’ is een beschrijving van het melige gevoel die gepaard gaat met de lachkicks die iemand ervaart.

De positieve effecten van het gebruik van cannabis zijn o.a. een veranderde waarneming, verdoofd gevoel en minder pijn, lichte euforie en een andere beleving van tijd en ruimte. 

De negatieve effecten van het gebruik zijn o.a.: angst, onrust en verwarring. 

Cannabis versterkt de emoties en het gevoel van de gebruiker. Wanneer iemand al angstig (ook al is dit in lichte vorm) of onrustig is dan versterkt cannabis dit gevoel. Andere negatieve effecten zijn: verstoring van de bewegingen van de persoon en verstoring van het geheugen. Mensen die zich, onder invloed, in het verkeer begeven lopen dus meer risico op ongelukken en mensen die onder invloed proberen te studeren zullen zich later weinig herinneren. 

Andere effecten zijn bijvoorbeeld ook de welbekende lach- en vreetkick, droge mond en rood doorlopen ogen en hangende oogleden.  

Cannabis is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Een lichamelijke verslaving komt weliswaar minder voor maar bestaat wel degelijk. 

GHB2

GHB

GHB (GammaHydroxyBoterzuur) is een synthetische drug die gemaakt wordt verschillende chemische stoffen. Het is een kleur- en geurloze vloeistof die erg zout smaakt, hierdoor wordt het vaak vermengd met een drankje. 

De gebruiker ervaart zo’n 15 minuten na inname, de eerste effecten van het middel. Na ongeveer een half uur tot drie kwartier ervaart men ‘de top’ en deze effecten houden ongeveer  2 – 3 uur aan. 

De positieve effecten die toe te schrijven zijn aan GHB zijn: een relaxed en rustig gevoel, een warm gevoel t.o.v. anderen, een opgewekte stemming, mensen worden praterig, angsten en stemmingen verminderen, het werkt lustopwekkend dus mensen krijgen meer zin in seks; hierbij worden aanrakingen sterker gevoeld. Daarnaast heeft het als uitwerking dat het de negatieve bijwerkingen van speed en XTC vermindert. 

Wist je dat…
Veel jongeren die tijdens het uitgaan bewusteloos raken schrijven dit toe aan: ‘iemand heeft iets in mijn drankje gedaan’. 
Vaak is dit echter helemaal niet het geval, maar heeft de gebruiker zelf een te grote hoeveelheid alcohol genuttigd.

De negatieve effecten van GHB zijn: duizeligheid, slap gevoel, trillen of omvallen, hoofdpijn, misselijkheid, een onbedwingbare slaap, verwardheid en een suf gevoel.  

Daarbij moet vermeld worden dat GHB enorm lastig te doseren is. Hierdoor gaat het ook vaak mis. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met nare effecten is heel klein. Een klein beetje extra is voor velen al onaangenaam en veel sterker dan iemand wil.  

GHB heeft een sterk verslavende werking en ook hier treedt, door veelvuldig gebruik, al snel tolerantie op; de gebruiker heeft steeds meer van het middel nodig om de gewenste effecten te bereiken 

Speed

Speed of Pep is een synthetische drug die vaak wordt gebruikt om een lange tijd een wakker en energiek gevoel te hebben.  

Speed komt meestal voor als wit poeder dat veel lijkt op cocaïne. Het verschil tussen coke of speed kun je het best merken door het te proeven. Speed smaakt bitter en coke verdooft gelijk. 

SPEED

De werkzame stof in speed is de amfetamine. Het kan geslikt maar ook gesnoven worden. Snuiven doet men meestal m.b.v. een sleutel of een kokertje. Speed snuiven geeft een branderig gevoel in de neus en kan op de langere termijn zorgen voor bloedneuzen en chronische verkoudheid. Om deze vervelende bijwerkingen tegen te gaan maken gebruikers ook wel eens ‘bommetjes’  van speed. Dit doen ze door de speed in een vloeitje te stoppen en dit dan door te slikken. Wel duurt het op deze manier langer voor de speed zijn uitwerking begint te geven (na ca 30 min), daarom geven veel mensen nog altijd de voorkeur aan snuiven (hier ervaart de gebruiker vrijwel onmiddellijk effect). Meestal duurt het effect zo’n 4 – 8 uur. 

Amfetamine

Weetje…
Methylfenidaat is een amfetamine-achtige stof die voorgeschreven wordt bij mensen met ADHD.
Veel mensen vragen zich af hoe je deze ‘druktemakers’ een pepmiddel kunt voorschrijven.
Het is volgt:
Bij jongeren met ADHD is de prikkeloverdracht in de hersenen niet helemaal goed geregeld. De stof die daar verantwoordelijk voor is is dopamine. De jongeren kunnen zich minder goed concentreren vanwege een dopamine tekort. Amfetamine zorgt ervoor dat je meer dopamine gaat aanmaken waardoor de prikkeloverdracht beter verloopt en de gebruiker zich dus beter kan concentreren en zich rustiger voelt. 
Methylfenidaat is dus een amfetamine-achtige maar de hoeveelheid die voorkomt in de medicijnen is uiteraard totaal anders dan hoe deze voorkomt in bijv. speed.

De positieve effecten die men beleeft zijn: gevoelens van vermoeidheid en honger nemen af, de concentratie neemt toe, men ervaart een vrolijk en opgewekt gevoel, helder en alert, simpele klussen kosten minder moeite, de gebruiker krijgt behoefte om te bewegen en de stemming wordt versterkt. 

De negatieve effecten zijn: malende kaken, verkramping in de spieren, opgefokt of agressief gevoel, duizeligheid, zweten, niet kunnen slapen, beschadigde neus, simpele klussen kosten misschien minder moeite maar men gaat wel meer fouten maken en bij regelmatig gebruik ontstaat vaak een slechte huid (puistjes). 

Ook ervaren mensen dagen na het gebruik spierpijn en uitputting. De energie die speed geeft wordt uiteraard niet uit het middel gehaald maar haalt de gebruiker uit zijn eigen lichaam. Vaak is er hierdoor een tekort aan slaap en voeding. Ook kan de gebruiker zijn tong of zijn wangen kapot hebben ‘gekauwd’. De spierpijn en lichamelijke uitputting hersteld zich vaak met een aantal dagen (mits voldoende gerust) en het neerslachtige gevoel wat mensen ervaren verdwijnt meestal na een week. 

Ketamine

Ketamine of keta, is een synthetische drug met een pijnstillend en narcotisch effect. Een van de bijwerkingen van ketamine zijn hallucinaties.  
Meestal wordt ketamine gesnoven maar het kan in vloeibare vorm ook geïnjecteerd worden.  

De gebruiker ervaart de werking van het middel binnen een kwartier en houden ongeveer een uur aan. Bij een lage dosering werkt het middel opwekkend, een beetje zoals cocaïne maar dan wat dromiger. Bij een hoge dosering werkt het meer hallucinerend. Men krijgt dromen die als ‘psychedelisch’ worden ervaren; dus dat het lichaam en de geest los van elkaar lijken te komen. Sommigen omschrijven het als bijna-dood-ervaringen of het gevoel te hebben dat de geest het lichaam verlaat. Het is tijdens deze roes erg moeilijk om je te  bewegen. Men noemt dit ook wel in het K-hole’ zitten. Mensen zitten of liggen en reageren niet meer op anderen. 

De positieve effecten van ketamine zijn: een prettige roes, droomachtig, bij lage doseringen is het opwekkend, het verdoofd en werkt pijnstillend. 

De negatieve effecten zijn: misselijkheid, verstoorde motoriek; de beweegbaarheid van de gebruiker vermindert, hallucinaties, gevoel van uittreding uit het eigen lichaam.  

De kans op verslaving is bij ketamine wel sterk aanwezig. Door regelmatig gebruik treedt er al snel tolerantie op; men heeft meer van middel nodig om het gewenste effect te bereiken. Ook bestaat er een kans op een psychologische verslaving omdat het middel de gebruiker uit zijn alledaagse realiteit haalt. Hierdoor kan hij de droomachtige roes gaan waarderen boven de realiteit. 

Weetje…
Ketamine is erg neurotoxisch; dit houdt in dat bij langdurig gebruik de hersenen blijvende schade oplopen. 
Ook kan ketamine leiden tot blaasproblemen. Het middel zorgt namelijk voor een toename van ontstekingsstoffen in de blaaswand.

XTC

XTC (spreek uit als ecstacy) is een synthetische drug die veelal in de vorm van gekleurde pillen voorkomt. Het wordt, in pilvorm, meestal geslikt, maar kan ook gesnoven worden.  
De werkzame stof in XTC is MDMA (methyleendioxymethamfetamine) en wordt af en toe ook puur gebruikt in de vorm van een ‘likje’. 

XTC

De gebruiker merkt na ca. 30 minuten tot een uur dat de drugs beginnen te werken en na gemiddeld 4 uur neemt de werking weer af.  

Gebruikers van XTC melden: zich opgewekt voelen; blij zijn; warm, gelukzalig en verliefd voelen; open zijn en behoefte hebben aan contact met anderen; de muziek beter kunnen horen; en uren door kunnen dansen, als belangrijkste redenen om het middel te gebruiken. 

Wanneer het middel uitgewerkt is ervaren de meeste gebruikers een dip; ze voelen zich moe, neerslachtig en doelloos. 

xtc

Ook onder invloed ervaren gebruikers soms negatieve bijwerkingen zoals misselijkheid; stijf gevoel in armen en/of benen; niet kunnen plassen; darmklachten; hartkloppingen; slapeloosheid; en soms angst of paniek. 

De verslavingskans is bij XTC niet zo heel groot.  Het is een drug die vooral tijdens het uitgaan gebruikt wordt en minder in het dagelijks leven. 

cocaine

Cocaïne

Cocaïne is een plantaardige drug die wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant. Het is een wit poeder wat zowel gesnoven (snuifcoke) als gerookt (crack of basecoke) kan worden. 

Coke wordt meestal gesnoven. Er wordt dan een lijntje gelegd en met behulp van een kokertje, rietje of opgerold geldbriefje opgesnoven. Ook kun je coke spuiten, roken, chinezen (zoals bij heroïne) en ‘basen. Dit laatste wil zeggen dat men, uitgekookte basecoke, in een basepijp of waterpijp stopt en de dampen inhaleert. Basen van coke is veel heftiger dan snuiven en het effect duurt heel kort, maar enkele minuten. Als het uitgewerkt is heeft iemand enorme trek om een volgende dosis te nemen. Daarom is basen zeer verslavendDaarbij is ook nog eens zeer schadelijk voor de longen. Wanneer coke gesnoven wordt begint het na enkele minuten al te werken. De top van het effect duurt zo’n 20 -30 minuten.  

Het middel heeft een sterke werking op het beloningssysteem in onze hersenen waardoor de gebruiker zich al snel zelfverzekerd voelt. Ook heeft het een sterke werking op het serotonine gehalte in het lichaam waardoor hij zich snel erg prettig voelt en het een positief effect heeft op zijn stemming. Daarbij maakt het de gebruiker actief en helder en krijgt hij zin om dingen te doen en te ondernemen. Ook kan het seksueel stimulerend zijn (bij lage dosis). 

Negatieve effecten kunnen o.a.: hartkloppingen, snel ademen, onrustig, angstig en opgefokt zijn. Ook kan bij hoge dosis de zin in seks afnemen of impotentie optreden. Na afloop voelen mensen zich al snel vermoeid of ontstaan er slaapstoornissen.

Weetje…
Wanneer iemand die verslaafd is geraakt aan cocaïne probeert te stoppen met zijn gebruik, doorloopt hij een aantal stadia:
De 1e week heeft hij last van zeer wisselende stemmingen;
Daarna breekt er een periode aan van ca. 10 weken waarin hij zeer zelfverzekerd is en denkt alles onder controle te hebben. Hij heeft het gevoel de coke makkelijk te kunnen laten staan. 
Na deze 10 weken breekt er een periode aan waarin hij zeer depressief kan worden. Het lijkt of hij nergens meer lol aan kan beleven. Deze periode kan ruim een half jaar duren. De kans op terugval is daarom in deze periode het grootst!

3-MMC

3-MMC is een synthetische drug die veel lijkt op speed, en waarvan de uitwerking lijkt op dat van cocaïne. Het heeft dan ook een oppeppende werking. Het middel kan gesnoven en geslikt worden.  

3mmc

Wat het exacte effect van 3-MMC is, is eigenlijk nog best onduidelijk omdat er heel weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Zo weinig dat het middel (nog) niet eens op de opiumlijst staat. Officieel is dit middel dus niet illegaal en wordt dan ook legaal via internet aangeboden. Als we gebruikers vragen naar de werking van 3-MMC dan zeggen zij het volgende: 

“Het meest positieve effect van 3-MMC is dat het te vergelijken is met een goede combinatie van cocaïne en xtc. Je voelt je blij, en iedereen is je vriend. Je krijgt meer zelfvertrouwen en voelt je opgewekt en energiek.” 
Andere positieve effecten zijn: zin in seks, alertheid en zin om te praten. 

“De negatieve effecten zijn eigenlijk toch wel vooral dat het zó prettig is dat je het gebruik niet goed in de hand hebt. Het is heel moeilijk om de controle te houden. Je wilt gewoon gelijk meer! Daardoor gebruik je snel meer dan je eigenlijk van plan was.” “Een ander negatief effect is dat het echt gigantisch brand als je het snuift. Het brand nog veel erger dan speed.” 
Andere negatieve effecten zijn: angst, agressie, hallucinaties, verwardheid, controleverlies, mond niet meer open kunnen krijgen (kaakklem), verhoogde hartslag en bloeddruk, hartritmestoornissen, verkleurde ledematen (groen of paars), droge mond, zweten, psychose, uitdroging, epileptische aanvallen, beschadigd of ontstoken neusslijmvlies en leverschade. 

3mmc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *